Diversifiering

Nya mål för hållbarhet?

De nya direktiven för hållbarhet och Agenda 2030s mål om inkludering, ger inte bara möjlighet för fler personer till egen försörjning. Det är också en möjlighet för företag att få in olika perspektiv och fler sätt att lösa problem på. Konkret kan det vara att:   

  1. Anpassa rollen efter kompetensen. Ha färre, men inte lägre krav.

  2. Ställ tydliga frågor, så inte energin används för att tolka dem. 

  3. Minska intryck, så medarbetare spar energi och blir mer effektiva.

Mer inspiration;

Gör din organisation neuroinkluderande (Deloitte)

Fördel noggrann och konsten att hitta fel (theatlantic.com)

Social kompetens (motivation.se)

Samvetsgrann - en tillgång i alla yrken (master.se)


Hållbarhet 

Miljö, social och ekonomisk hållbarhet hänger tätt ihop som jag ser det. 

 Ett dyrare och mer kvalitativt material ger ofta minskat underhåll. Ur hänsyn till både miljö och lönsamhet är det klokt att se kostnaden för hela produktens livscykel och inte enbart se inköpspriset. Produkter med färre gifter, gör ofta att man slipper sanera material, som främjar hälsa och miljö.

InkluMera köper ofta begagnat eller miljöcertifierat, cyklar, åker kommunalt och tankar fossilfritt.

Affärsidén bygger på att ta tillvara kompetens och nyttja det faktum att vi är bra på olika saker. Att låta extra noggranna ögon granska en order tidigt i en värdekedja, sparar tid och resurser. Att våga mixa sin personal med olika egenskaper ökar kvalitén och minskar risken att upptäcka sena fel.

Återhämtning är centralt för en hållbar verksamhet. Förutom att skapa en tydlighet i uppgifter och processer, tar InkluMera fram en tydlighet om förväntan. Att t ex inte överarbeta en uppgift, frigör tid både för nya uppgifter och återhämtning. Det minskar stress och ger hållbar personal över tid. 


Affärsidén - en bakgrund

Olika, ta vara på och att få vara en del av ser jag som viktigt oavsett sammanhang. Som ung läste jag i den lokala tidningen hur dåligt det skulle gå för skilsmässobarn, speciellt för flickor som inte hade kontakt med sin pappa. 

Artiklen i sig har inte format mig, däremot gjorde uppväxten med en ensamstående mamma det. Mindre stöd och resurser, gav samtidigt större utrymme för egna lösningar. Flera av dem var ovanliga, men accepterades av tränare och andra vuxna. Personer som såg min ambition, mer än resultatet.

Personer med autism och adhd är en grupp, som lätt exkluderas. Invanda tankemönster gör att vi hellre ser det som avviker, än det vi får när någon gör saker på andra sätt. Med egen erfarenhet av autism, blev det tydligt. När jag senare fick kontakt med föreningen Autism i Stockholm, gladdes jag. De såg gruppens styrkor och behov mer än diagnosen i sig.

För mig handlar inkludering om att se möjligheter i våra olikheter. Att se till ambitionen och att skapa de förutsättningar som behövs. Att inte, som i artikeln, döma ut en grupp på förhand. 

Många företag vet att olikheter och mångfald främjar både innovation och lönsamhet, men de vet inte hur de ska gå tillväga. Där vill jag bidra med kunskap och skapa den förståelse som behövs för att vi ska kunna förstå varandra och nyttja att vi är olika.

En smart-skap som alla tjänar på. Därför startade jag InkluMera.

Maud Karlberg

Civilekonom och grundare

"VARJE CIVILISATIONS SALT ÄR MÅNGFALD. JU MER BLANDAT ETT SAMHÄLLE ÄR, DESTO MER INTRESSANTA SAKER KOMMER ATT UPPSTÅ." ANTONIO TABUCCHI